+
-+ Tulosta

Koulusovittelu

Miksi koulusovittelu

Kouluilla on erilaisia mahdollisuuksia ja tapoja puuttua oppilaiden häiriökäyttäytymiseen. Vertaissovittelu on yksi hyvä keino. Koulun keinojen ja rikosprosessin välissä on kuitenkin koulusovittelun mahdollisuus.
Vaikka sovittelu suoritetaan koulun ulkopuolisten, puolueettomien sovittelojoiden toimesta asia jää edelleen koulun sisäiseksi ja asianosaisten väliseksi. Koulusovittelun tarkoitus ei ole syyllistää, vaan sopia menettelytavoista, joilla tilanne korjaantuu. Tämän vuoksi se soveltuu erityisen hyvin kiusaamistapauksiin.

Mihin koulusovittelulla pyritään

Sovittelun tarkoitus on saada asiassa mukana olevat keskustelemaan ja pohtimaan tapahtuneeseen johtaneita syitä, sekä kohtaamaan myös seuraukset. Tavoitteena on sopia asiat siten, ettei sopimaton käytös jatkuisi, eikä tapahtuma uusiutuisi.

Mitä asioita voidaan sovitella

Sovittelussa voidaan käsitellä erilaisia koulussa tapahtuvia vahinkoja, lieviä pahoinpitelyjä, kiusaamista, näpistelyä ja ilkivaltaa.
Koulutyöhön vaikuttavaa, kiusatuksi tulemisen kokemustakin voidaan sovitella.
Tapauksissa, joissa selkeästi täyttyy rikoksen tunnusmerkistö, suositellaan rikosilmoituksen tekemistä.

Miten sovittelu käynnistyy

Aloitteen koulusovitteluun voi tehdä kumpi tahansa osapuolista, oppilaan huoltaja tai koulu. Aloitteen voi tehdä koululle tai ottamalla suoraan yhteyttä sovittelijoihin.
Sovittelua käynnistettäessä koulu ja sovittelija ovat yhteydessä keskenään sekä huolehtivat yhteydenpidosta osapuoliin.

Koulusovittelu on luottamuksellista, vapaaehtoista ja maksutonta!

Seiskan sovittelijat ry on vuonna 1998 perustettu, silloisen kuntaseiskan alueella toimiva yhdistys. Tarjoamme nykyäänkin palveluja Kouvolassa ja Iitissä. Perustamisvuonna käynnistettiin koulusovittelu Valkealassa. Vuoden 2009 alussa Seiskan Sovittelijat perusti koulusovittelutoimikunnan ja samalla yhdistyksen toiminnan painopiste siirtyi koulukiusaamisen ja erilaisten kouluvahinkojen sovitteluun. Teemme myös yhteistyötä Kouvolan Mielenterveysseuran kanssa.


Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme