+
-+ Tulosta

Apua asumiseen

Kela myöntää yleistä asumistukea vuokra-, asumisoikeus- tai omistusasunnon asumismenojen pienentämiseksi. Asumistuki ei voi kattaa kaikkia asumismenoja ja jokaisen on maksettava asumismenoista vähintään 20% vuokrasta sekä perusomavastuuosuus. Asumistukea haetaan Kelan toimistosta täyttämällä hakemus ja se myönnetään aikaisintaan hakemista edeltävän kuukauden alusta. Lisää tietoa Kelan sivustoilta..

Asumisen tukitoimia
tuotetaan henkilölle, joka tarvitsee tukea asumisessaan. Asumisen tukitoimintaa järjestetään mm. lastensuojelun jälkihuollossa oleville nuorille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä maahanmuuttajille. Asumisen tukipalveluja järjestävät pääsääntöisesti kunnat, mutta myös eri järjestöt antavat asumisen tukipalveluja.

Asumisen tukimuotoja ovat mm. ensikodit ja nuorten turvatalot. Ensikoti on paikka, jossa perhe saa tukea vanhemmuuteen ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Nuorten turvatalo taas on tarkoitettu ensisijaisesti 13-19-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua kriisitilanteissa.

Seudullamme nuoren itsenäistymistä tukee lastensuojelun perhetyö. Lähin ensikoti on Lahdessa, jonne ohjataan parhaiten sosiaaliviraston kautta. Varsinaisia turvataloja/-koteja ei ole, mutta tarvittaessa lapset ja nuoret pääsevät hoitoon paikallisiin lastensuojelulaitoksiin.

Vankilasta vapautuvat nuoret saavat apua kriminaalihuoltolaitokselta ja nuorten sosiaalityöntekijöiltä.

KAKSPY:n asumisvalmennusyksikkö Valkeakaari on maaliskuussa 2003 toimintansa aloittanut asumisvalmennusyksikkö, joka on tarkoitettu lähikuntien täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille. Valkeakaaren asukkaat tulevat lähinnä Kymenlaakson psykiatrisesta sairaalasta kotikuntien kanssa sovitun ohjausmallin mukaisesti. Valkeakaari sijaitsee entisessä Valkealan sairaalan henkilökunnan asuintalossa, jossa jokaisella asukkaalla on käytössään oma huone sekä viihtyisät yhteistilat. Lisää tietoa Valkeakaaren kotisivuilta.

Asumispalvelusäätiö ASPA on 13 vammaisjärjestön vuonna 1995 perustama valtakunnallinen säätiö. Toiminnan tavoitteena on lisätä vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuksia asua ja elää itsenäisesti tavallisissa asuinympäristöissä. Kouvolan asumispalveluryhmän kohderyhmänä ovat nuoret mielenterveyskuntoutujat. Kuusankosken asumispalveluryhmän kohderyhmänä ovat vammaiset. Kouvolan ja Kuusankosken toimintayksikön asumispalveluvastaava on Tiina Apajasaari, puh. 040 824 5459.

Lisää tietoa nuorten vammaisten tuetusta asumisesta saa myös sosiaalitoimen kautta. Lisää tietoa Aspan sivuilta.

    Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

    Tietosuojaselosteemme