Kouvolan kaupunki puuttuu rautatieaseman levottomuuteen yhdessä muiden viranomaisten kanssa

Kouvolan kaupungin tiedote 9.3.2023

Valvontaa Kouvolan rautatieasemalla ja sen ympäristössä tehostetaan, sillä siellä aikaa viettävistä nuorista on herännyt iso huoli. Myös vanhempien toivotaan keskustelevan asiasta lastensa kanssa ja puuttuvan heidän ajanviettoon aseman ympäristössä. Rautatieasemalla lapset ja nuoret joutuvat alttiiksi vaaratekijöille, eikä se ole turvallinen ympäristö viettää aikaa.

Nuorisopalveluiden tekemän selvityksen mukaan osa asemalla aikaa viettävistä nuorista käyttää päihteitä sekä joutuu kohtaamaan tai syyllistyy ilkivaltaan, metelöintiin sekä väkivaltaan.

Suurin osa nuorista on yläkouluikäisiä, mutta nuorimmat ovat olleet vain 8–9-vuotiaita. Asemalla aikaa viettää myös päihteitä käyttäviä ja niitä myyviä aikuisia.

Kouvolan kaupunki, poliisi, VR sekä muut toimijat ovat tehostaneet valvontaa alueella. Huoltajat ovat myös saaneet Wilma-viestin, jossa heidän toivotaan keskustelevan asiasta lasten kanssa ja puuttuvan lasten ja nuorten ajanviettoon aseman ympäristössä. On tärkeää, että alaikäiset lapset kertovat vanhemmilleen vapaa-ajanviettosuunnitelmistaan, liikkuvat tuttujen kavereiden kanssa ja tulevat sovittujen aikojen puitteissa kotiin.

NuPa NuortenPaikka tarjoaa ajanviettopaikan ydinkeskustassa yli 11-vuotiaille

Kouvolan nuorisopalvelut muistuttaa, että keskustassa, Valtarin kauppakeskusta vastapäätä toimivan NuortenPaikan monitoimitilassa voi viettää aikaa turvallisesti sisätiloissa. Toiminta on kohdennettu nuorille 11-vuotiaasta alkaen tiistaista lauantaihin; eri ikäisille eri aikoihin. Paikalla on aina nuoriso-ohjaajia ohjaamassa, auttamassa ja juttelemassa nuorten kanssa. Kahvila NuortenPaikka toimii samoissa tiloissa maanantaista perjantaihin.

NuPa NuortenPaikka
NuPa NuortenPaikka (Kouvolankatu 28)

Myös muissa Kouvolan taajamissa toimii nuorisotiloja, joissa on ohjattua toimintaa ja mahdollisuus viettää aikaa turvallisesti ja päihteettömästi. Lisäksi liikkuva nuorisotyö kiertää NuPAKUlla siellä missä nuoret liikkuvat.

NuPAKU
NuPAKU – liikkuva nuorisotyö

Nuorisopalvelut ja ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Laura Sillanpää muistuttavat huoltajia, että jos lapsen päihteiden käytöstä tai päihteiden kokeilusta herää huoli, ottakaa yhteyttä koulukuraattoriin, terveydenhoitajaan tai alueenne erityisnuorisotyöntekijään.

Nuorisopalveluiden erityisnuorisotyöntekijät:

Jonna Anttila, Koria-Elimäki-Myllykoski-Inkeroinen
puh. 020 615 8556, jonna.anttila(at)kouvola.fi, Whatsapp: 040 841 2148

Tuija Kivioja, Kuusaa-Valkeala-Jaala-Voikkaa
puh. 020 615 8371, tuija.kivioja(at)kouvola.fi, Whatsapp: 040 832 3858

Antti Ojala, Keskusta
puh. 020 615 8636, antti.ojala(at)kouvola.fi, Whatsapp: 040 536 4155, IG: anttierkka, Snäppi: anttierkka

Näillä toimilla Kouvolan kaupunki yhdessä muiden viranomaisten kanssa pyrkii ehkäisemään lasten ja nuorten päihteidenkäyttöä ja vähentämään niistä aiheutuvia haittoja. Lisäksi halutaan lisätä kaupunkilaisten sekä muiden matkustajien turvallisuuden tunnetta rautatieasemalla ja sen ympäristössä.

Sivun alkuun