Saavutettavuusseloste

Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain 306/2019 mukaisesti. Tämä saavutettavuusseloste koskee nuortenkouvola.fi-verkkosivustoa.

Huom! Sivusto on uudistunut vuoden 2023 keväällä, jonka vuoksi saavutettavuusseloste ei välttämättä ole kaikilta osin ajan tasalla. Uudelle sivustolle tehdään korjauksia kesän ja syksyn 2023 aikana ja seloste päivitetään syksyllä tarkastavan arvioinnin jälkeen.

Saavutettavuuden tila

Nuortenkouvola.fi täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen

Yleistä

 • Kontrastit: Palvelussa on joitakin riittämättömiä tekstikontrasteja erityisesti linkkien hover-tilojen osalta (WCAG 1.4.3).
 • Tekstin suurentaminen: Pelkän tekstin suurentaminen 200% aiheuttaa päävalikon sisällön valumisen pääkuvan päälle sekä evästeasetusten painiketekstien valumisen, jolloin tekstit voivat olla vaikeasti luettavissa (WCAG 1.4.4). 
 • Muunkielinen sisältö: Artikkelisivuilla on englanninkielistä sisältöä ilman ohjelmallista kielimääritystä, kuten Back to listing- ja More articles -linkit sekä muilla sivuilla esimerkiksi kartan yli vievä englanninkielinen hyppylinkki. (WCAG 2.4.4, 3.1.2)

Navigaatio

 • Osion valikko: Osion sisäisessä valikossa valikkokohteita laajentavat nuolipainikkeet ovat vaikeita ymmärtää ruudunlukijalla, sillä niiltä puuttuvat asianmukaiset ohjelmalliset vihjeet (WCAG 4.1.2).
 • Karttaupotukset: Sivustolla on karttaupotuksia, joita ei ole selkeästi nimetty ruudunlukijaa varten. (WCAG 1.3.1)

Sivustohaku

 • Navigointi: Ruudunlukijaselauksella käyttäjä ei pääse hakukentästä helposti hakutuloksiin. Sarkaimella pääsee ensimmäiseen hakutulokseen, mutta silloin jäävät haun ohjeet ja hakutulosryhmän otsikko välistä. (WCAG 1.3.2)
 • Ohjeet: Haun dynaamisuudesta ei kerrota ruudunlukijakäyttäjälle etukäteen. Ruudunlukijakäyttäjälle suunnatut ohjeet haun toimintaperiaatteesta löytyvät vasta hakutuloksista pääotsikon jälkeen. (WCAG 1.3.2, 3.3.2).
 • Hakusanan muokkaus: Hakusanan muokkaaminen tai vaihtaminen ei onnistu hakutuloksista käsin näppäimistöllä tai ruudunlukijalla ilman hakutulosten sulkemista. (WCAG 2.4.3)
 • Otsikointi: Hakutulosten osio ja siihen kuuluvien hakutulosten määrä on merkitty erillisiksi otsikoiksi. (WCAG 1.3.1)

Etusivun sosiaalisen median julkaisut

 • Tekstivastineet: Kuvien tekstivastineet ovat aina muotoa “Photo from (at)kouvolan kaupunki on Twitter/Facebook on Kouvolan kaupunki at x/x/20 at x:xxPM” riippumatta siitä, onko sosiaalisen median alustalla kuvalle annettu tekstivastine vai ei (WCAG 1.1.1).
 • Näppäimistönavigointi: Julkaisuissa navigointi näppäimistöllä ei ole selkeää. Selausjärjestys ei etene riveittäin, vaan sarakkeittain. Näytä lisää -painikkeen painamisen jälkeen kuitenkin jokaisen sarakkeen perään ilmestyy lisää julkaisuja. Sarkaimella näppäimistön kohdistus pysyy painikkeessa, ja nuolinäppäimellä kohdistus siirtyy epäjohdonmukaisesti johonkin päivittyneistä julkaisuista. (WCAG 1.3.2, 2.4.3) Sosiaalisen median julkaisuja on huomattavan paljon, ja niitä on mahdotonta ohittaa näppäimistöllä (WCAG 2.4.1).
 • Linkit: Linkit julkaisujen sisällä on erotettu pelkällä värillä (WCAG 1.4.1)

Tapahtumat-sivu

 • Valintapainikkeet: Järjestäjä-osion valintapainikkeet (radio button) ovat ohjelmallisesti valintaruutuja (checkbox). Koska vain yhden voi valita, elementin käyttö voi olla ruudunlukijalla epäselvää (WCAG 4.1.2). Lisäksi valintaelementtejä ei ole ohjelmallisesti ryhmitelty (WCAG 1.3.1). Näytä enemmän 7 -painike on teknisesti linkki, jonka tarkoitusta voi olla vaikea hahmottaa ruudunlukijakäytössä. Painikkeen napsauttamisen jälkeen näppäimistöllä tulee navigoida taaksepäin, jotta löytää uudet valinnat. (WCAG 4.1.2, 2.4.3)
 • Kuvat: Tapahtumanostojen yhteydessä on koristekuvia, joita ei ole asianmukaisesti merkitty sellaisiksi. (WCAG 1.1.1)
 • Haun tulokset: Ruudunlukijalla ei saa palautetta hakurajauksen tuloksista (WCAG 4.1.3).

Ajankohtaista -sivu

 • Juttutyypin valinta pienellä näytöllä: Pienellä näytöllä juttutyypin valinnan saa sivulle esiin painikkeella. Painikkeeseen ei pääse käsiksi pelkällä näppäimistöllä (WCAG 2.1.1) Painike ei ole selkeä ruudunlukijakäytössä, sillä se luetaan vain napsautettavana otsikkona. (WCAG 4.1.2)
 • Haun tulokset: Ruudunlukijalla ei saa palautetta hakurajauksen tuloksista (WCAG 4.1.3).

Muut yksittäiset toiminnallisuudet

 • Etusivun Suosituimmat sivut -elementti: Mobiilikäyttöliittymässä ja työpöytänäkymässä elementti sijaitsee visuaalisesti eri kohdassa, mutta kohdistusjärjestys on kummassakin näkymässä ennallaan. Näin ollen mobiilikäyttöliittymässä kohdistusjärjestys poukkoilee odottamattomasti. (WCAG 2.4.3) Lisäksi elementti on nimetty eri tavalla kuin mikä sen näkyvä nimi on (WCAG 2.5.3).
 • Kommentointi: Kommentti-kenttä ei ole merkitty pakolliseksi, mutta se on pakollinen. (WCAG 3.3.2) Nimi-kenttä ei tue automaattista täydennystä. (WCAG 2.5.3)

Liitetiedostot

Sivustolla on 23.9.2018 jälkeen julkaistuja liitetiedostoja, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia.

Sovellettava lainsäädäntö ei kata kyseistä sisältöä

Liitetiedostot

Sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja liitetiedostoja, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 11.2.2021. Seloste perustuu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation (Eficode Oy) toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Kouvolan kaupungin nuorisopalveluiden verkkosivuston saavutettavuudesta voi antaa palautetta osoitteeseen Anna saavutettavuuspalautetta. Saman yhteystiedon kautta voit pyytää direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle jätettyjä tietoja ja sisältöä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
vaihde 0295 016 000

Sivun alkuun