Tukea huoleen, apua kriisiin
Henkeä ja terveyttä uhkaavassa tilanteessa ota yhteyttä hätäkeskuksen numeroon 112.
Lapset ja nuoret
Erityisnuorisotyö
Kouvolan kaupungin erityisnuorisotyö tarjoaa tukea ja ohjausta elämän eri tilanteissa kouvolalaisille 11-18-vuotiaille nuorille ja hänen huoltajilleen. Työn tarkoituksena on ennaltaehkäisevästi vahvistaa nuoren yksilöllistä kasvua ja kehitystä sekä tukea nuoren itsetunnon vahvistumista. Maksuttomassa palvelussa nuori saa valmiuksia elämänhallintaan, kasvuun, sosiaalisiin suhteisiin ja elämänlaatuun liittyvissä haasteissa. Palveluun ei tarvitse lähetettä. Nuori voi itse ottaa yhteyttä erityisnuorisotyöntekijöihin tai tulla huoltajan tai muun aikuisen ohjaamana juttelemaan. Erityisnuorisotyötä tehdään yksilötyönä ja pienryhmätoimintana.
Lastensuojelun virka-ajan päivystys, ohjaus ja neuvonta
Kymenlaakson hyvinvointialue – lapsen ja perheen tilanteen arviointi
Etsivä nuorisotyö
Kouvolan kaupungin etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan ne 16–29-vuotiaat nuoret, jotka etsivät suuntaa elämäänsä. Se on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, joilla ei ole koulu- tai työpaikkaa, tai jotka ovat keskeyttäneet varusmiespalveluksen. Etsivältä nuorisotyöntekijältä nuori saa apua ja tukea arkeen sekä vinkkejä siitä, millaisia palveluita tarvitsee.
Perheneuvola
Kymenlaakson hyvinvointialue – Kouvolan perheneuvola
puh. 05 220 6100 puhelinajanvaraus arkisin klo 9-14. Perheneuvola antaa ohjausta ja tukea sekä tutkimusta ja hoitoa lasten kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvissä kysymyksissä ja haasteissa. Perheneuvolan asiakkuuden käynnistämiseksi yhteydenottaja voi olla perheen vanhempi tai viranomainen, joka huomaa perheen avun tarpeen. Perheneuvolaan ei tarvita lähetettä.
Perhekeskukset
Kymenlaakson perhekeskuksen verkkosivulla monipuolisesti tietoa, tukea ja apua lasten ja nuorten perheille erilaisten teemojen ympärille.
Kysy ja keskustele verkossa – Kymenlaakson perhekeskus
Nuorten Matala
Nuorten Matalan Kouvolan yksikkö tarjoaa 13-17 -vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä hoito- ja tukitoimia, kun nuorella, hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta. Palvelu on maksutonta, eikä lähetettä tarvita. Nuorten Matala | Kymenlaakson hyvinvointialue
Koulujen psykososiaalinen tuki
Koulukuraattorit ja koulupsykologit toimivat esiopetuksessa, peruskoulussa, toisella asteella sekä aikuiskoulutuksessa. Perusasteella toimii lisäksi koulujen psykiatriset sairaanhoitajat. He tukevat oppilaita ja opiskelijoita erilaisissa kriisitilanteissa. Voit ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai koulun psykiatriseen sairaanhoitajaan lähettämällä hänelle Wilma-viestin tai puhelimitse. Yhteystiedot työntekijöille löytyvät koulujen omilta kotisivuilta. Oppilashuolto – Kouvolan kaupunki
Onks tää normaalia -chat
Normaali.fi -verkkopalvelussa voi testata elämäänsä liittyviä huolia ja katsoa siihen liittyviä lyhytvideoita parhaiten sopivana ajankohtana. Neljänä päivänä viikossa tarjolla on myös mahdollisuus käydä huolenaiheista keskustelua chatissa kymenlaaksolaisten ammattilaisten kanssa.
Chatissa on keskustelemassa nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia kuten mm. nuorisotyöntekijöitä ja -ohjaajia, koulukuraattoreja ja -psykologeja, sosiaaliohjaajia ja -työntekijöitä, perhetyöntekijöitä ja perhekeskuskoordinaattoreita. Chat on auki ma-to klo 16-18 ja ke klo 19-21.
Sekaisin -chat
Sekasin chat on valtakunnallinen keskustelualusta 10-29 -vuotiaille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Päivystys ma-pe klo 9-24 ja la-su klo 15-24.
Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset
Nuortennetti
Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetistä saa apua ja tukea huoliin puhumalla tai kirjoittamalla. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat MLL:n vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa.
Lasten ja nuorten puhelin Auki vuoden jokaisena päivänä, puh. 116 111. Ma – pe klo 14–20, la–su klo 17–20
Lasten ja nuorten nettikirjepalvelu Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, voit kirjoittaa MLL:n vapaaehtoisille aikuisille itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeisiisi vastataan kautta kahden viikon sisällä.
Lasten ja nuorten chat Auki jokaisena päivänä klo 17–20. Voit myös varata chat-ajan.
Poikien puhelin
Valtakunnallinen Poikien puhelin on Väestöliiton tarjoama puhelin- ja verkkopalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Puh. 0800 94884 auki arkisin klo 13-18. Yhteydenottoihin vastaa Poikien Puhelimen päivystäjä, joka on Väestöliitto ry:n asiantuntija. Hän on aikuinen mieshenkilö, joka on perehtynyt poikien maailmaan ja koulutettu työtehtävään.
Vanhemmat ja huoltajat
Pyydä apua -palvelu
Lasten, nuorten ja perheiden sähköinen PYYDÄ APUA -palvelu on suunnattu kymenlaaksolaisille lapsiperheille, jonka kautta kuka tahansa voi pyytää apua, jos jokin oma tai perheenjäseneen liittyvä asia mietityttää. Kysymykseen vastataan kolmen arkipäivän kuluessa. Kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, vastaajina toimivat Kymenlaakson hyvinvointialueen lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden työntekijät.
Vanhempainnetti – tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetti tarjoaa tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen. Voit myös ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluttama päivystäjä. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään. Puhelu on sinulle maksuton.Maksuton vanhempainpuhelin puh. 0800 92277, Myös chat- ja nettikirjepalvelu.
Kirkon perheneuvonta
Kouvolan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa maksutonta ammatillista keskusteluapua ja terapiaa Kouvolan ja Iitin asukkaille. Perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä. Palvelut ovat maksuttomia ja asiakkaaksi voit hakeutua, vaikka ei olisi evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Maksutonta palvelua voi saada yksin, avio-, avo- tai seurustelukumppanin kanssa tai koko perheelle. Asiakkaat kohdataan perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Yhteydenotot puh. 040 714 0556 arkisin ma-pe 10-12
Tukea lapsikuoleman kokeneille
ukipuhelin puh. 045 325 9595. Päivystys: keskiviikkoisin klo 9-11 ja klo 12-14. Puheluun vastaa ammattilainen.
Myös tukihenkilöitä, vertaistukiryhmiä ja -tapaamisia. Surevalle – Käpy Lapsikuolemaperheet ry (kapy.fi)
Mielenterveyden tueksi
Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystys
Pohjois-Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystys sijaitsee Kouvolassa Ratamokeskuksessa puh. 040 053 3595. Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa kiireellisistä sosiaalihuollon tehtävistä ja antaa akuuttia kriisiapua äkillisissä traumaattisissa kriisitilanteissa pääasiassa virka-ajan ulkopuolella. Voit asioida omassa asiassasi, omaisena, läheisenä tai ystävänä. Palvelu on maksutonta. Myös kotikäynnit mahdollisia. Palvelusta vastaa Kymenlaakson hyvinvointialue.
Keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa Kymenlaaksossa
Vuoroveto Mielenterveys ry:n kriisikeskuksen keskusteluapu on maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua arkielämän kriisitilanteisiin. Voit asioida halutessasi nimettömästi, etkä tarvitse lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Palvelut on tarkoitettu kaikille Kymenlaakson alueella asuville yli 18-vuotiaille henkilöille. Tukikeskustelut myös venäjäksi ja englanniksi.
Ajanvaraus tukikeskusteluun puh. 0404 175 175. Ma-pe klo 10-12 ja ma-ti 16-18. Myös sähköpostitse info(at)vuoroveto.fi
Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut
Tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta psykiatrista erikoissairaanhoitoa ja päihdehuoltoa tarvitseville kymenlaaksolaisille. Apua saa kirjautumalla Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontaan tai ottamalla yhteyttä puhelimitse 05 220 2150 ma-pe klo 7-18.
Mielenterveyspalvelut/ Kymenlaakson hyvinvointialue
Päihdepalvelut/ Kymenlaakson hyvinvointialue
Aikuissosiaalityö
Aikuissosiaalityössä autetaan asiakkaita etsimään ratkaisuvaihtoehtoja erilaisissa sosiaalisissa ja taloudellisissa ongelmissa sekä elämäntilanteiden muutoksissa ja kriiseissä. Aikuissosiaalityön asiakas- ja palveluohjaus puh. 05 220 6225, ma-pe klo 10-14. Aikuissosiaalityö | Kymenlaakson hyvinvointialue
Kirkon keskusteluapu
Palveleva puhelin tarjoaa keskusteluapua nimettömänä ja luottamuksellisesti. Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen, ja yhteydenottoihin vastataan eri puolilta Suomea. Puh. 0400 22 11 80, joka päivä 18-24. Verkkosivulla tietoa myös chat-, nettikirje- ja kirjepalvelusta.
Jos haluat mieluummin keskustella kasvokkain, ota yhteyttä Kouvolan seurakunnan pappiin tai diakoniatyöntekijöihin. Diakoniatyöntekijä tavattavissa – Kouvolan seurakunnat, Pappi tavattavissa – Kouvolan seurakunnat.
Tukea psyykkisesti oireilevien läheisille
Maksutonta ja luottamuksellista tukea päihdeongelmaisen tai psyykkisesti oireilevan lähipiirille. Ammatillisia yksilö- ja perhetapaamisia, vertaistukiryhmiä, koulutusta. Palvelun tarjoaa Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry Kakspy. Ota yhteyttä, älä jää yksin! Perhe- ja läheistyöntekijä Tiina Saavalainen, puh. 040 710 3247, tiiina.saavalainen@kakspy.com
Valtakunnallinen kriisipuhelin
Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7. Keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömästi. Kriisipuhelin palvelee myös ruotsin-, arabian ja englannin kielellä.
Mielenterveysneuvontaa
Mielenterveyden keskusliiton tarjoamaa neuvontaa puhelimitse puh. 0203 91920. Arkisin kello 10–15.
Hyvä kysymys -verkkopalvelu
Väestöliiton maksuton, kaikille avoin Hyvä kysymys-verkkopalvelu, josta saat tukea ja tietoa, kun elämä askarruttaa. Apua eri ikäryhmille ja eri elämäntilanteisiin.
Apua päihde- ja peliongelmiin
Päihdelinkki
Päihdelinkki.fi/Kattava verkkosivusto päihteistä ja riippuvuuksista (paihdelinkki.fi)
Päihdeneuvonta
Jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolettaa, soita numeroon 0800 900 45 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta. Maksuton neuvontapuhelin vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista. Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n verkkosivulla myös tietoa päihteistä, haitoista, riskirajoista ja apua lopettamiseen.
AA eli Nimettömät alkoholistit
Verkkosivulla tietoa Nimettömät Alkoholistit eli Alcoholics Anonymous tarjoamasta avusta, kun tunnistat, että sinulla on alkoholiongelma tai juomisesi huolestuttaa sinua. Apuna myös valtakunnallinen auttava puhelin alkoholisteille ja läheisille, puh. 09 750 200. Avoinna joka päivä 9–21.
Vertaistukea alkoholiongelmaisen läheisille
Onko läheiselläsi alkoholiongelma? Al-Anon auttaa.
Stumppi
Maksuton neuvontapuhelin puh. 0800 148 484, ma–pe klo 10–18. Verkkosivulla vertaistukea, vinkkejä ja apua savuttomuuteen. Stumppi – Apua tupakoinnin lopettamiseen Hengitysliitto Heli ry
Irti Huumeista
Valtakunnallista vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville. Neuvontapuhelin puh. 0800 980 66, ma-to klo 9–15 ja 18-21, pe 9-15. Irti Huumeista ry
Peluuri peliongelmaiselle
Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa. Peluuri tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Maksuton auttavapuhelin puh. 0800 100 101, avoinna ma–pe klo 12–18. Verkkosivulla voi keskustella myös chatissa, avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.
Päihde- ja peli-info
Mistä on kyse, kun puhutaan päihteistä ja pelaamisesta? Milloin päihteen käyttö tai pelaaminen on ongelmatonta? Mistä taas tunnistaa, että kyseessä on riippuvuus? Apua ongelmapelaamisen tunnistamiseen ja muuta tietoa raha- ja digipelaamisesta tarjoaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.
Väkivalta
Nollalinja
Valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin, jos olet kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Puh. 0800 05005 auttaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä.
Päivystäjät ovat ammattilaisia ja heidän kanssaan voi keskustella täysin anonyymisti sekä luottamuksellisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Naisten Linja
Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen. Puh. 0800 02400. Päivystys suomeksi ma – pe klo 16–20. In English on Fridays from 4pm to 8pm.
Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömästi. Naisten Linjan palveluissa yhteydenottoosi vastaavat koulutetut vapaaehtoiset naiset.
Verkkosivulla voi tutustua tukipalveluihin ja löytää sopivimman yhteydenottotavan.
Rikosuhripäivystys RIKU
Riku voi auttaa, jos
- olet rikoksen uhri tai epäilet olevasi rikoksen uhri
- läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi
- olet todistajana rikosasiassa
- asiakkaasi on joutunut rikoksen uhriksi
- haluat kohtaamaasi rikokseen liittyviä neuvoja tai keskusteluapua
- haluat ammattilaisena/vaapaaehtoistyöntekijänä neuvontaa asiakkaasi asiassa
Tuki- ja neuvontapuhelin puh. 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20.
Verkkosivulla tietoa myös mm. juristin puhelinneuvonnasta, tukihenkilöstä, RIKUchat -palvelusta.
Miehen Linja
Tarkoitettu kaikille Suomeen muuttaneille miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessä tai muussa läheisessä suhteessa tai kaipaavat keskusteluapua perhe-elämää askarruttavissa asioissa. Lyömätön Linja Espoossa tarjoama maksuton palvelu suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja kreikaksi, tai tulkin välityksellä.
Monika-Naiset liitto ry
Kriisikeskus Monikan maksuton auttava puhelin kaikille maahan muuttaneille naisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Puh. 0800 05058 ma klo 9-19, ti-pe klo 9-16. Apua useilla eri kielillä: arabia, dari, englanti, espanja, farsi, persia, ranska, suomi, valkovenäjä ja venäjä.
Vain naisille tarkoitettu Turvakoti Mona tarjoaa kriisiapua ja turvallista asumista, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan takia. Voit soittaa päivystävään puhelimeen 045 6396 274 vuorokauden ympäri 24/7.
Nettiturvakoti
Nettiturvakoti www.turvakoti.net
Tukinainen
Kriisipäivystys puh. 0800 97899 (maksuton) ma–to klo 9–15, la–su klo 15–21, pyhinä ja aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.
Juristipäivystys (tietoa ja neuvontaa seksuaalirikosasioissa) puh. 0800 97895 (maksuton) ma–to klo 13–16.
Muita puhelin- ja verkkoauttajia Suomessa
Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa – PuhEet
Päivitetty 2.7.2024