Mielipidekirjoitus: Jos välität, et välitä

Päättäjäisviikonlopun lähestyessä nuorten juhlinta nostaa esiin kysymyksen alkoholin välittämisestä alaikäisille. Vaikka ikärajat ovat yksiselitteiset, monet nuoret saavat alkoholia täysi-ikäisiltä läheisiltä ja tutuilta. Peräti 88 % nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta.

Kun alaikäinen pyytää ”vain muutaman juoman”, kieltäytyminen voi tuntua vaikealta. Tämä saattaa asettaa täysi-ikäiset vaikean päätöksen eteen, erityisesti jos pyyntö tulee läheiseltä ystävältä tai perheenjäseneltä. Kuitenkin jokainen alkoholijuoma, jonka välitämme alaikäiselle, on paitsi lainvastainen teko, myös riski nuoren terveydelle ja turvallisuudelle. Alkoholia ei tosin välitetä vain tuttujen kesken. Sosiaalisessa mediassa näkyvät osto- ja myynti-ilmoitukset ovat arkipäiväistyneet ja näkyvät myös heille, jotka eivät etsi sieltä päihteitä.

Keskustelemalla avoimesti ja toimimalla itse esimerkkinä, voimme auttaa nuoria luomaan kulttuuria, jossa juhliminen ei ole sidoksissa alkoholin käyttöön. Toimimalla vastuullisesti näytämme, että välitämme nuorten hyvinvoinnista sekä samalla varmistamme, että kesästä tulee turvallinen ja iloinen kaikille.

Koulujen päättäjäisiä edeltävänä päivänä 31.5. nuorisopalveluiden työntekijät jalkautuvat ruokakauppoihin ympäri Kouvolaa toteuttamaan Älä välitä -kampanjaa. Kampanjan avulla pyritään saamaan nuorten vanhemmat ja koko lähiyhteisö mukaan alaikäisten alkoholinkäyttöä koskevaan keskusteluun. On meidän kaikkien yhteinen asia huolehtia siitä, että kesäloman alkua voi juhlia turvallisesti.

Ethän välitä nuorelle alkoholia – jos välität, et välitä. Iloista päättäjäisviikonloppua ja ihanaa kesää!

Tuija Kivioja

Erityisnuorisotyöntekijä, Kouvolan kaupunki

Laura Sillanpää

Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki

Heli Vaija

Asiantuntija, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sivun alkuun