Kiinnostaako katutaide?

Kouvolassa sitä voi harrastaa monin eri tavoin. Kouvolan ensimmäinen luvallinen graffitiseinä on ehtinyt saada jo monta maalikerrosta pintaan. Katutaidetta voi Kouvolassa harrastaa myös katutaideklubilla, jossa maalataan yhdessä. Katutaiteelle on oma paikkansa Kouvolan kaupunkikulttuurissa, eivätkä siihen kuulu tagit, töhryt tai muu sotkeminen.

Lehtomäkeen skeittiparkin viereen kesällä hankittu entinen merikontti veti varsinkin kesän aikana paljon eri ikäisiä maalaajia.
”Seinissä on ollut upeita taideteoksia, joita kannattaa aina välillä käydä katsomassa, sillä lopputulos ei ole pysyvä. Kun maalaus on kuivunut, sen päälle voi maalata jo seuraavan,” kertoo nuoriso-ohjaaja Juska Salminen, joka on asiantuntija Kouvolan katutaideilmiössä.


Kontin ympäristö on Salmisen mukaan pysynyt siistinä ja viihtyisänä. ”Taidekontin käytöstapoihin kuuluu, että tyhjät maalipurkit laitetaan kontin päädyssä olevasta aukosta sisään roskikseen,” Salminen kertoo. Muuhun ympärillä olevaan ei saa maalata. Kontilla pitää antaa myös maalausrauha muille ja noudattaa turvavälejä.
Katutaideklubilla maalataan ohjatusti


Taidekonttiin saa kuka tahansa maalata omien taitojensa mukaan. Jos haluaa opetella graffitien maalausta yhdessä, on 12-29-vuotiaille nuorille oma Katutaideklubi, jossa maalataan ohjatusti.
”Tänä syksynä nuorilla on tilauksen alla pari kohdetta, joista ensimmäisenä taiteillaan Nevantien urheilukentän pukukoppi,” kertoo klubia vetävä Salminen. ”Et tarvitse aikaisempaa osaamista, sillä klubin nuoret opettavat sinut maalaamisen saloihin.”


Kouvolan kaupungin nuorisopalvelut ovat järjestäneet graffitien maalaustyöpajoja jo vuodesta 2015 ja osa nuorista on ollut mukana alusta asti. Parhaimmillaan harrastus kasvattaa nuorista tekijöiden lisäksi tuottajia eli nuoret ovat opettaneet maalaamista kouluilla ja nuorisotiloilla vertaisohjaajina.


Vuosien varrella tehtyjä katutaideteoksia näkyy Kouvolan kaupungin ja sen tytäryhtiöiden kanssa yhteistyössä valituissa kohteissa eri puolilla kaupunkia, kuten Tunnelikadun ja Kellomäen kevyen liikenteen alikulkutunneleissa, vanhan vesilaitoksen seinässä Käyrälammella, liikennepuiston varastokopin seinässä ja KSS Energian sekä kaupungin sähkönjakokaapeissa ja muutamissa muuntamoissa. Muutaman yritykset kuten Rataklubi ja Reuna Kustantamo ovat tilanneet katutaideklubilta maalauksia seiniinsä.


Jos graffiteja ei ole vielä huomannut katukuvassa, voi nuorten valitsemia suosikkikohteita nähdä tänään alkavassa kymmenen kohteen esittelysarjassa Kouvolan nuorisopalveluiden ja Kouvolan kaupungin sosiaalisen median kanavissa.


Töhryt ja tagit eivät kuulu katutaiteeseen Kouvolassa
Graffitit eli muotoon maalatut tekstit ja muraalit eli seinämaalaukset ovat nykypäivänä kaupunkitilaa elävöittävä ja tunnustettu osa urbaania kulttuuria kaikkialla maailmassa. Niitä ei kuitenkaan kuulu tehdä mihin sattuu, eikä tagejä tai sotkuja ollenkaan.


Usein laittomien graffitien ja töhryjen ilmestyessä näkyvälle paikalle syytetään nuoria mutta asialla voivat olla lapset ja aikuisetkin, tietää nuoriso-ohjaaja Salminen. ”Osa tekee töhryjä hölmöyttään ymmärtämättä seuraamuksia, osalle ei ole väliä jääkö kiinni. Toisille kiinni jääminen ja maalausten poistaminen esimerkiksi sovittelutyön kautta voi toimia opetuksena.”


Sovittelumenettelyssä luvattomista maalailuista, sotkemisesta tai rikkomisesta kiinni jääneet nuoret korvaavat työpanoksellaan aiheuttamiaan vahingontekoja julkisilla paikoilla. He ovat tehneet töitä vapaa-ajallaan mm. liikenne- ja puistoalueiden hoidossa.
Salminen korostaa, että Kouvolan nuorisopalveluiden katutaidetoiminnassa on aina myös pedagoginen lähestymisnäkökulma. Parhaillaan on valmisteilla esimerkiksi 5-7-luokkalaisille kohdistettu #matkamaalaukseen-katutaidekiertue, jossa käsitellään katutaidetta sen eri näkökulmista. Kampanja tehdään yhteistyössä kaupungin ilkivaltatyöryhmän kanssa ja se on tarkoitus toteuttaa talven aikana. Myöhemmin keväällä on tarkoitus tehdä kampanja kouluille roskaamis- ja ilkivaltateemoista.

Kiinnostaako katutaide ja -taiteilu?


• Jos haluat taiteilla omatoimisesti, maalaa taidekontilla Lehtomäessä
• Jos haluat oppia lisää ja maalata yhdessä, tule katutaideklubille.
• Jos haluat tehdä isompia luvanvaraisia maalauksia sähkökaappeihin, tunneleihin jne. siihen tarvitaan lupa, pitää selvittää kuka kohteen omistaa.
• Katutaidetta voidaan tehdä esim. oman kiinteistösi seinään

Lisätietoa:

Nuoriso-ohjaaja Jussi-Mikko ”Juska” Salminen, p. 020 615 8653, jussi-mikko.salminen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun