Nuorten työpajat tarjoavat työpaikkoja 16–28-vuotiaille nuorille. Nuorten työpajoissa voi osallistua ohjattuun ja tuettuun työntekoon sekä tutustua eri ammatteihin ja työelämään. Nuorten työpajoilla tuetaan elämäntaitoja, sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, yhteisöllisyyttä ja tekemällä oppimista.

Työpajalla työskenteleminen

Työpajajakso alkaa yleensä työkokeilulla, jonka jälkeen on mahdollisuus päästä puolen vuoden työsuhteeseen. Työpajoille pääsee myös mm. kuntouttavaan työtoimintaan sekä työelämämmä oppimis- ja TET-jaksoille. Työpajoilla pääsee harjoittelemaan eri alojen työtehtäviä sekä opettelemaan työelämässä tarvittavia taitoja ja valmiuksia yhdessä muiden kanssa. Pajalla nuorta ohjaa työ- ja yksilövalmentajat.

Työskennellessään työpajoilla nuoret tuottavat kahvilapalveluja, tekevät siivous-, pihanhoitokeikkoja ja taidekäsitöitä, kutovat ja neulovat, kunnostavat huonekaluja sekä hoitavat muuttoja ja kuljetuksia. Pajoilla on esillä myytäviä ja tilattavia tuotteita.

Työpajalle hakeutuminen

Työpajoille hakeudutaan Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston tai Etsivän työn kautta. Pajatoiminnassa korostetaan työssäoppimista, elämänhallintataitoja ja sosiaalista vahvistamista. Tavoitteena on, että jokainen pajaan tuleva työpajatyöntekijä ohjautuu pajajakson jälkeen hänelle sopivaan vaihtoehtoon. Pajanuoria on toiminnassa mukana vuosittain noin 120. Nuorten työpajat on Valtakunnallisen Työpajayhdistys ry:n jäsen. Toiminnan rahoittajiin kuuluvat Opetus- ja Kulttuuriministeriö, Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto ja Kouvolan kaupunki. Työpajojen tuotemyynti ja pajapalvelut ovat tärkeä osa pajatoiminnan rahoitusta.

Päivitetty 11.1.2019